UBB

Arest preventiv pentru opt dintre membrii guvernului separatist catalan

Autor: Claudiu.Padurean din 3 noiembrie 2017, Vizualizari: 4 814

Arest preventiv pentru opt dintre membrii guvernului separatist catalanUn judecător spaniol a dispus joi plasarea în arest preventiv a fostului vicepremier catalan Oriol Junqueras şi a şapte dintre miniştrii fostului executiv condus de Carles Puigdemont, acuzaţi de rebeliune, răzvrătire şi deturnare de fonduri după proclamarea independenţei Cataloniei de parlamentul acestei regiuni, relatează agenţiile AFP şi EFE.


Întâi cei  nouă membri ai fostei administraţii catalane au fost audiaţi, ulterior procuratura a cerut ca opt dintre ei să fie încarceraţi în arest preventiv.

Un singur ministru poate apela la cauţiunea de 50.000 de euro pentru eliberare, Santi Vila, care a demisionat înaintea votării declaraţiei de independenţă şi a cerut atunci separatiştilor catalani să poarte un dialog cu Madridul.

 

Dar vorbim totuşi de doar 9 din cei 14 membri ai fostului executiv catalan cărora li s-au aplicat măsuri punitive.

 

Minştrii sănătăţii, ai învăţământului, culturii şi agriculturii au absentat de la audieri si au scăpat deci de această judecată partiala. Lor li se adaugă desigur şi Carles Puigdemont. Pentru ei însă a fost emis un mandat european de arestare.

 

Amintim, Puigdemont a părăsit Spania încă de la începutul săptămânii abandonându-şi promisiunea de a „rezista paşnic” eforturilor Madridului de a-i închide Guvernul.

 

A doua zi, el a anunţat într-o conferinţă de presă la Clubul Presei, la Bruxelles, că nu intenţionează să ceară azil în Belgia şi a subliniat că se va întoarce acasă doar dacă va primi asigurări că va fi judecat corect.

 

Puidgemont nu a oferit niciun indiciu despre când ar putea să se întoarcă în ţară, însă avocatul său a declarat că nu se va prezenta în faţa justiţiei spaniole din cauza „riscului ridicat de a fi arestat”.

 

Intenţie depăşită la nivel de interpretări fiindcă a devenit clar că Spania nu se joacă pe acest subiect şi Procurorul tribunalului Audienţa Naţională a solicitat ca mandatul european de arestare să fie transmis autorităţilor din Belgia.

 

Mandatul de arestare face practic imposibilă participarea lui Puigdemont la alegerile anticipate din Catalonia din 21 decembrie.

Mai mult, dacă va fi găsit vinovat de acuzaţiile care i se aduc - rebeliune, răzvrătire şi deturnare de fonduri – Carles Puidgemont riscă să fie condamnat la până la 30 de ani de închisoare.

 

Criza din Catalonia a pornit după referendumul de independenţă din 1 octombrie, declarat neconstituţional de către Madrid. Carles Puigdemont a refuzat să respecte cerinţele guvernului central şi a mers mai departe, chiar declarând independenţa regiunii, înainte să fie demis întreg guvernul catalan şi să fie trecută regiunea în subordinea guvernului central în baza articolului 155 din Constituţie.

dle templates freefilm online


Categoria: International

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama