UBB

Impresionantă şi neasteptată demonstraţie contra secesionismului catalan pe străzile Barcelonei

Autor: Claudiu.Padurean din 9 octombrie 2017, Vizualizari: 4 819

Impresionantă şi neasteptată demonstraţie contra secesionismului catalan pe străzile BarceloneiEntuziasmul naţionalist catalan cu care deja ne-am obişnuit pe străzile Barcelonei, a fost înlocuit duminică cu o impresionantă demonstraţie de forţă împotriva independenţei Cataloniei.  Persoane venite din întreaga Spanie, dar şi catalani cu vederi unioniste au umplut duminică străzile Barcelonei pentru a reclama unitate împotriva ”provocării secesioniste”. Aproape un milion de participanţi, conform estimărilor platformei Societatea Civilă Catalană - organizatoarea evenimentului - au ocupat centrul oraşului, fluturând mii de steaguri spaniole, catalane şi europene, într-un marş pentru unitate şi dialog, potrivit RFI România.


 "Ajunge! Trebuie să recuperăm bunul simţ”, este sloganul sub care a fost organizată demonstraţia de duminică  şi mesajul pe care manifestanţii au vrut să-l transmită clasei politice catalane în cadrul celei mai masive mobilizări de până acum organizate în Barcelona pentru apărarea unităţii Spaniei.

 

Marşul în favoarea unităţii şi a legalităţii i-a avut în frunte pe liderii Partidului Popular şi membrii ai altor partide unioniste, dar de la tribuna ridicată în centrul Barcelonei au vorbit, printre mulţi alţii, socialistul Josep Borrell, fostul preşedinte al Parlamentului European şi Mario Vargas Llosa, laureatul premiului Nobel pentru literatură, care a transmis un mesaj dur, în care i-a numit, citez: "complotişti" pe liderii catalani Carles Puigdemont şi Oriol Junqueras. În discursul lui, Llosa a avertizat de pericolul naţionalismului care, citez " a umplut istoria de războaie, sânge şi cadavre", pentru că, a completat el, "pasiunea poate fi distrugătoare şi feroce când este generată de fanatism şi rasism” , el a deplâns faptul că ”fírmele pleacă din Barcelona ca si cum ar fi un oraş medieval bântuit de ciumă, deşi Barcelona este capitala culturală a Spaniei, Catalonia mereu a fost avangarda democraţiei spaniole”, a conchis el în cele din urmă.

Trecând peste succesul mediatic şi neaşteptat al acestei demonstraţii, problema catalană rămâne la fel de complicată, confuză şi tensionată.  

 

Între Madrid şi Barcelona încă nu există un canal de comunicare, iar mult aşteptata mediere a Bisericii Catolice nu a reuşit încă să apropie poziţia celor două părţi.  

 

Mariano Rajoy continuă  în aceeaşi notă. Într-un interviu acordat cotidianului ”El Pais”, premierul spaniol şi-a reiterat poziţia ostilă oricărei negocieri pentru a rezolva problema independenţei catalane, deoarece, a spus el, "unitatea Spaniei nu se negociază, (...) sub şantaj nu se poate construi nimic", el a dat asigurări că Spania "nu se va diviza niciodată". În ceea ce priveşte aplicarea articolului 155, ceea ce ar suprima autonomia Cataloniei, premierul a afirmat că, citez ”Guvernul va lua deciziile care trebuie luate în momentul pe care îl va considera cel mai oportun”.  Deşi nu exclude luarea acestei măsuri, se pare că Rajoy o ocoleşte, pentru a evita  imaginea negativă pe care ar putea să o genereze în mediile internaţionale.

 

Citiţi mai mult AICI

dle templates freefilm online


Categoria: International

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama