UBB

Pagina de istorie: Acum 60 de ani începea era spaţială a omenirii

Autor: bianca.padurean din 4 octombrie 2017, Vizualizari: 1 304

Pagina de istorie: Acum 60 de ani începea era spaţială a omeniriiAcum exact 60 de ani omenirea a întrat în era sa spaţială. Ruşii au fost primii care au reuşit să trimită în orbita pământului primul satelit artificial. A fost o mare victorie pentru URSS, în detrimentul concurenţilor americani. Lansarea în spaţiu a satelitului Sputnik 1 i-a ambiţionat şi mai mult pe oamenii politici şi de ştiinţă americani, care atunci au pus bazele NASA. Aflaţi povestea primului satelit, dar şi a celor care au urmat, din Pagina de istorie, difuzată de RFI.


Pe 4 octombrie 1957, URSS a surprins întreaga lume printr-o realizare epocală: a trimis în orbita Pâmântului primul satelit făcut de mâna omului, botezat Sputnik 1. De fapt, a fost o sferă de aluminiu, presurizată cu nitrogen, din care ieşeau patru antene radio. Sfera de 53 de centimetri cântărea aproape 84 de kilograme. Sovieticii au folosit politic această realizare, a lansării lui Sputinik 1, pe care au dedicat-o aniversării a 40 de ani de la Revoluţia Bolşevică.

 

Puţini sunt cei care ştiu că, de fapt, nu acesta ar fi trebuit să fie primul satelit artificial al pământului, ci un altul, cu numele de cod Obiectul D, care cântărea aproape o tonă şi jumătate. Însă oamenii de ştiinţă sovietici şi-au dat seama că nu au timp suficient pentru a termina preparativele de trimitere în spaţiu a acestui satelit şi l-au lansat mai repede pe mult mai micul Sputnik 1.

De altfel, Obiectul D a ajuns şi el în orbita Pământului, un an mai târziu, redenimit Sputnik 3. Dacă vă întrebaţi ce s-a întâmplat cu Sputink 2, atunci daţi click AICI pentru a afla.

dle templates freefilm online
Sursa: Foto: pixabay.com

Categoria: Social

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama