www.AutoPieseonline24.ro

Teatrul Maghiar din Cluj va pune în scenă un spectacol inspirat dintr-o revistă interzisă de Franco. Dali, Lorca şi Bunuel erau editorii revistei

Autor: Claudiu.Padurean din 26 septembrie 2017, Vizualizari: 2 267

Teatrul Maghiar din Cluj va pune în scenă un spectacol inspirat dintr-o revistă interzisă de Franco. Dali, Lorca şi Bunuel erau editorii revisteiArtiştii Teatrului Maghiar de Stat din Cluj pregătesc un spectacol inedit. Acesta este inspirat de o revistă publicată de Salvator Dali, Federico Garcia Lorca şi Luis Bunuel, pe vremea când erau colegi la Institutul de Arte Plastice din Madrid. Revista a apărut doar în regim samizdat, scrisă de mână, pentru că nu a putut fi niciodată tipărită, pentru că a fost interzisă de regimul generalului Franco, pe motiv că această revistă ar avea regim subversiv.


Echipa Teatrului Maghiar din Cluj pregăteşte pentru noua stagiune spectacolul „Los putrefactos”, care va fi cu totul original, spune regizorul Gabor Tompa, directorul teatrului clujean.

 

„Este un proiect inspirat dintr-o revistă subversivă, redactată şi scrisă de Salvador Dali, Federico Garcia Lorca şi Luis Bunuel când erau colegi la Institutul de Arte plastice, o revistă scrisă cu mâna în regimul lui Franco, care a fost interzisă, niciodată publicată. Într-un fel Dali era mai prezent cu poezii, Lorca cu desene şi Bunuel cu pamflete politice. Este doar un pretext într-un fel, se va baza pe texte originale de Dali, Lorca, Bunuel, Pablo Neruda, Andre Breton (...) poezii, scrisori, disputa dintre Neruda şi Lorca despre poezie, care se numea torida cu doi tauri”, a spus Gabor Tompa.

 

Noul spectacol va fi pus în scenă în contextul în care dezbaterile despre rezistenţa şi compromisurile făcute în timpul regimului Franco au reizbucnit, pentru că guvernul regional al Cataluniei a anunţat organizarea unui referendum pe tema independenţei acestei provincii. Susţinătorii independenţei denunţă tocmai caracterul dictatorial al regimului Franco, ce a interzis nu doar arta pe care o considera subversivă, ci şi utilizarea altor limbi decât castiliana. Din motive bugetare, cel mai probabil, noul spectacol va putea fi urmărit la începutul anului viitor.

dle templates freefilm online


Categoria: Cultura

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama