UBB

România se confruntă cu un imens deficit de ingineri. Peste 200.000 de ingineri au emigrat după 1989

Autor: Claudiu.Padurean din 6 mai 2017, Vizualizari: 2 852

România se confruntă cu un imens deficit de ingineri. Peste 200.000 de ingineri au emigrat după 1989România se confruntă cu o criză foarte mare de ingineri. Chiar dacă şi-ar dubla capacitatea de a produce absolvenţi, universităţile tehnice din România nu ar putea face faţă cererii de ingineri venite din partea mediului economic, spun rectorii politehnicilor din ţară, care s-au întâlnit la Cluj în cadrul unei şedinţe a Alianţei Române a Universităţilor Tehnice. Cei mai căutaţi absolvenţi de politehnică sunt cei specializaţi în IT, industrie electronică, inginerie mecanică şi industrie chimică.


Cea mai mare cerere de ingineri vine din partea companiilor prezente în centrele urbane mari din România. În zona Timişoarei, de exemplu, companiile de IT au nevoie de minim 1.200 de noi specialişti în fiecare an, dar universitatea tehnică din capitala Banatului poate produce doar 700 de ingineri în acest domeniu pe an. Această situaţie este consecinţa faptului că există un dezechilibru în învăţământul superior între studiile tehnice şi cele umaniste, spune rectorul Universităţii Tehnice din Timişoara, Viorel Şerban, preşedinte în exerciţiu al Alianţei Române a Universităţilor Tehnice.

 

Rectorul Viorel Şerban a precizat că, în prezent, 70 la sută dintre absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior din România sunt specializaţi în domeniul ştiinţelor umaniste şi doar 30 la sută în domeniyl ştiinţelor exacte. Rectorul Universităţii Politehnice din Bucureşti, Mihnea Costoiu, afirmă că există o mare discrepanţă între cererea de ingineri din capitala României şi numărul tinerilor care termină facultăţile de profil. ”Anul trecut, am avut o cerere de 11.000 de ingineri, în timp ce au terminat facultatea 2.600 de tineri”, a spus Mihnea Costoiu. La Cluj, criza de specialişti în IT nu mai este o noutate, iar cererea de specialişti în acest domeniu depăşeşte de cinci ori capacitatea mediului universitar de a produce absolvenţi cu această specializare.

 

Potrivit unei statistici realizate de reprezentanţii universităţilor tehnice, 85 la sută dintre absolvenţii facultăţilor de profil îşi găsesc de lucru în primele nouă luni de la terminarea studiilor. Ei îşi găsesc rapid un loc de muncă pentru că deficitul de ingineri din România este agravat de faptul că, după anul 1989 şi până acum, peste 200.000 de absolvenţi ai universităţilor tehnice au emigrat în Occident.

dle templates freefilm online


Categoria: Economie

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama