www.AutoPieseonline24.ro

Drapelul moţilor de la 1918, expus la Mărişel

Autor: Claudiu.Padurean din 1 decembrie 2016, Vizualizari: 8 416

Drapelul moţilor de la 1918, expus la MărişelÎn inima Munţilor Apuseni, în Ţara Moţilor, Ziua Marii Uniri este serbată într-un mod total diferit de cel din marile oraşe. În comuna Mărişel, localitatea natală a eroinei Pelaghia Roşu de la 1848, moţii au mers la biserică de Sfântul Andrei, pentru a se ruga pentru ţară, iar în 1 Decembrie au participat la un Te Deum. Seara se va încheia cu un foc de tabără.


În Ţara Moţilor, oamenii se bucură molcom de 1 Decembrie. Pentru moţi, sărbătoarea a început cu liturghia specială de Sfântul Andrei, urmată de Te Deum-ul dedicat Marii Uniri, spune preotul din Mărişel, Ioan Mocean.

 

”Este un Te Deum special, de Ziua Naţională, sărbătoare care este la loc de cinste în comunitatea noastră. Am avut o delegaţie din Mărişel, în frunte cu primarul, care a fost la Alba Iulia. Este o vorbă la noi, la români, când aştepţi ceva cu mare drag, se spune aştept ca pe ziua de Paşti. Eu cred că aşa a fost aşteptată Ziua Marii Uniri din 1918, mai ales de către românii din Transilvania, de toţi românii, mai ales de locuitorii din Munţii Apuseni”, a povestit Ioan Mocean.

 

Locuitorii din Mărişel păstrează vie memoria celor care au luptat pentru libertate. Eroii evenimentelor din 1784 şi 1848 sunt pictaţi chiar pe balconul bisericii, iar muzeul satului păstrează drapelul cu care, în 1 Decembrie 1918, cei patru delegaţi din Mărişel au plecat la Alba Iulia pentru a vota unirea cu Regatul României, spune profesorul Ioan Mariş.

 

”În monografia pe care am scris-o apare chiar şi poza celor patru delegaţi, cu drapelul. Drapelul acesta există şi acum, la Muzeul Satului de aici”, a spus Ioan Mariş.

 

Moţii din Mărişel nu i-au uitat nici pe liderii românilor ardeleni din 1918, spune preşedintele Asociaţiei Pelaghia, Viorel Pleşa.

 

”Spre deosebire de oraş şi municipiu, unde lumea se bucură într-un anumit mod, aici lumea munceşte de 1 Decembrie. De Sfântul Andrei este sărbătoare în care lumea vine la biserică, iar de 1 Decembrie sunt organizate focuri de artificii, dar şi foc de tabără”, a spus Viorel Pleşa.

 

În acest an, în Mărişel nu sunt organizate nici concerte, nici focuri de artificii. Oamenii se vor strânge în jurul unui foc de tabără şi vor închina un pahar cu vin fiert sau cu pălincă în cinstea eroilor care au făcut posibilă Unirea.

dle templates freefilm online


Categoria: Reportaj

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama