UBB


RFI: Brexit loveşte din plin finanţele publice în Marea Britanie

Autor: Claudiu.Padurean din 24 noiembrie 2016, Vizualizari: 3 254

RFI: Brexit loveşte din plin finanţele publice în Marea BritanieCreşterea economică şi finanţele publice în Marea Britanie au înregistrat un recul serios după referendumul din iunie 2016 când electoratul a votat în favoarea ieşirii ţării din Uniunea Europeană. Potrivit cancelarului - ministrul de finanţe - Philip Hammond încasările bugetare vor fi cu 122 de miliarde de lire mai reduse până în 2020 decât se prevedea înainte de referendum, potrivit RFI România


Cancelarul Hammond a ţinut tradiţionalul discurs de toamnă în parlament în care, deşi a anunţat deteriorarea deficitului bugetar şi a datoriei publice, a insistat că economia a rezistat bine la şocul Brexit. 

 

Deficitul bugetar estimat pentru anul financiar în curs este de 69 de miliarde de lire - circa 4% din Produsul Intern Brut (PIB) - şi nu va mai fi eliminat aşa cum prevăzuse predecesorul în funcţie al lui Hammond, George Osborne, până la sfârşitul actualului parlament în 2020.

 

Aceste previziuni au fost făcute de Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară (OBR), un organism independent de guvern, bazat pe ipoteza că Marea Britanie va părăsi UE în aprilie 2019 după doi ani de negocieri, în cazul în care premierul Theresa May va depune notificarea de părăsire a Uniunii în martie 2017, aşa cum a anunţat luna trecută.

 

OBR a plecat şi de la premisa că importurile şi exporturile vor fi încetinite, ceea ce va duce la o reducere a încasărilor bugetare de 58 de miliarde de lire, iar migraţia va scădea, ceea ce va contribui la o reducere suplimentară a veniturilor bugetare cu 16 miliarde de lire.

 

În aceste condiţii, Hammond nu are o marjă de manevră prea mare şi acest lucru s-a văzut când nu a spus nimic de reducerea ratei impozitului de profit la 15% aşa cum speculaseră analiştii economici înainte de declaraţia cancelarului. 

 

Actualmente, rata impozitului pe profit este de 20% şi se va reduce până în 2020 la 17%. Marea Britanie este în concurenţă pentru atragerea inevstitorilor cu Germania, unde această rată este de 15% şi cu Republica Irlanda unde rata este de 12,5%, iar preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a promis şi el reducerea acestei rate la 15%.

 

Puţine noutăţi în anunţurile făcute de cancelar, cum ar fi sume suplimentare modeste pentru construcţia de locuinţe sau pentru modernizarea infrastructurii.

 

Salariul minim legal pe economie va creşte din aprilie 2017 de la £7,20/oră la £7,50/oră, urmând să ajungă la £9/oră în 2020. 

Impozitul pe venit va fi plătit pe sumele anuale de peste 11500 de lire, pragul urmând să crească la 12500 până în 2020, sumele ce depăşesc acest barem fiind impozitate cu 20%, iar plafonul peste care rata de impozitare trece la 40%. El urmează să fie ridicat până în 2020 la 50000 de lire pe an. Veniturile de peste 150000 de lire anual sunt impozitate cu 45%.

 

Citiţi mai mult AICI

dle templates freefilm online


Categoria: International

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama