UBB

Cum au fost salvaţi speologii blocaţi în Huda lui Papară

Autor: Claudiu.Padurean din 23 august 2016, Vizualizari: 1 248

Cum au fost salvaţi speologii blocaţi în Huda lui PaparăO echipă de speologi francezi şi români, formată din nouă copii şi doi adulţi, a rămas blocată ieri în peştera Huda lui Papară din comuna Sălciua, judeţul Alba. Ei au fost blocaţi în peşteră din cauza unei viituri, provocată de ploile care au căzut în zona Văii Arieşului. Un speolog aflat la suprafaţă a sunat la 112 şi la Serviciul Salvamont-Salvaspeo al judeţului Cluj, în condiţiile în care judeţul Alba nu are un serviciu salvaspeo.


La faţa locului au ajuns doi reprezentanţi ai Serviciului Salvamont-Salvaspeo Cluj, echipaje ISU, Salvamont, ai Poliţiei şi ai Jandarmeriei din Alba, dar şi ai serviciile salvaspeo din Bihor, Arad, Mureş şi Hunedoara.

 

”Intervenţia de salvare a fost îngreunată din cauza nivelului mare al apei care a inundat peştera, precum şi a zonei greu accesibile din interiorul acesteia. După mai multe ore de intervenţie, salvatorii au reuşit să ajungă la grupul de turişti format din 11 persoane, toate persoanele fiind găsite în stare bună şi fiind evacuate în siguranţă. Acţiunea de salvare a durat circa cinci ore.

 

Pentru salvarea persoanelor rămase blocate în peşteră, au fost angrenaţi pompieri, medici şi asistenţi medicali, 42 de salvaspeologi, jandarmi şi poliţişti, precum şi autospeciale, autospeciale de transport pentru victime multiple şi autoturisme”, spun reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj, instituţia care patronează activitatea Serviciului Salvamont-Salvaspeo.  

 

Huda lui Papară, cea mai lungă şi denivelată peşteră din Munţii Trascăului. Ea este considerată una dintre cele mai interesante peşteri din Munţii Apuseni. Aici hibernează cea mai mare colonie de lilieci din Europa, circa 84.000 de indivizi din nouă specii. Din 1954, un grup de speologi clujeni au explorat şi cartat peştera, apoi au publicat harta în 1969. Din 1979, clubul de speologie "Polaris" Blaj a început explorarea şi recartarea peşterii, reuşind în 1986 să realizeze amenajarea turistică. De câţiva ani, peştera nu mai poate fi vizitată.

 

dle templates freefilm online


Categoria: Eveniment

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama