UBB

Romano-catolicii și protestanții serbează Paştele

Autor: Claudiu.Padurean din 26 martie 2016, Vizualizari: 1 079

Romano-catolicii și protestanții serbează PaşteleRomano-catolicii, armeano-catolicii și protestanții din Cluj serbează Paștele. În Transilvania, există o serie de tradiții aparte, precum udatul ori oferirea Cinei Domnului în biserici.
Sute de mii de locuitori ai Transilvaniei celebrează cea mai mare sărbătoare creștină, Învierea Domnului. Paștele este sărbătorit în bisericile romano-catolice, armeano-catolice, lutherane, reformat-calvine și unitariene. Oamenii au pregătit ouă roșii și preparatele tradiționale din carne de miel, precum și prăjituri și cozonaci.

Însă în Transilvania există și o serie de obiceiuri speciale pentru această sărbătoare. În biserici, preoții vor oferi credincioșilor un amestec de pâine și vin, care nu este Euharistie, ci este Cina Domnului din tradiția protestantă. De asemenea, în multe comunități este păstrată tradiția udatului, adusă de sași și preluată de maghiari, apoi și de români. Fetele de măritat și tinerele doamne sunt stropite cu apă de izvor sau cu parfum de către tinerii udători, răsplătiți cu vin și cozonac. Ritualul este deopotrivă unul de purificare și de fertilitate.

Redacţia ClujToday.ro vă urează "Sărbători fericite"!dle templates freefilm online
Sursa: Foto: Alex Dima

Categoria: Eveniment / Spiritualitate

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama