UBB

15 martie, serbat la Cluj fără incidente

Autor: Claudiu.Padurean din 15 martie 2016, Vizualizari: 1 191

15 martie, serbat la Cluj fără incidenteZiua de 15 martie, în care maghiarii de pretutindeni sărbătoresc izbucnirea Revoluției de la 1848, a fost celebrate fără nici un incident serios. La Cluj-Napoca, sute de oameni au participat la evenimentele publice, iar mesajele transmise deopotrivă de politicienii români și maghiari au subliniat faptul că între maghiari și români trebuie să existe înțelegere, nu dezbinare, iar greșelile trecutului nu trebuie să fie repetate.
Serbarea publică a zilei revoluției maghiare de la 1848 a început cu un marș al tinerilor clujeni, care au pornit de la Institutul Teologic Reformat spre biserica romano-catolică Sfântul Mihail. Tinerii, mulți dintre ei îmbrăcați în costume tradiționale, au purtat steaguri maghiare, dar și drapelul României și al Uniunii Europene. În biserica romano-catolică a avut loc o ceremonie religioasă interreligioasă. Episcopi și preoți ai bisericilor romano-catolică, evanghelică lutherană, reformată calvină și unitariană s-au rugat pentru sufletele celor căzuți în revoluția din 1848.

Apoi, maghiarii au pornit spre Hotelul Biasini, locul de întâlnire a revoluționarilor pașoptiști, unde au înnoptat Sandor Petoffi, dar și Nicolae Bălcescu, unde au avut loc ceremoniile oficiale. Au participat reprezentanți ai autorităților române, inclusiv primarul Emil Boc, președintele Consiliului Județean, Marius Mînzat, și prefectul Gheorghe Vușcan, dar și reprezentanții Consulatului General al Ungariei la Cluj. Emil Boc a anunțat cu acest prilej că va cere Consiliului Local să îi decerneze titlul de cetățean de onoare al orașului actorului Levente Molnar, de la Teatrul Maghiar de Stat, actor care face parte din echipa filmului ”Fiul lui Saul”, premiat cu Oscarul pentru cel mai bun film străin.

15 martie, serbat la Cluj fără incidente

La rândul său, președintele Consiliului Județean, Marius Mînzat, l-a citat pe Regele Mihai I. ”Noi, români și maghiari, am demonstrat că știm să prețuim libertatea și să luptăm pentru ea, uneori chiar cu prețul vieții. Dezideratul egalității este atins azi, în mare parte. Rămâne doar să ne clădim viitorul în spiritul fraternității. Putem face acest lucru. Aș vrea să îl parafrazez pe Regele Mihai I și să vă amintesc că Clujul nu este o moștenire de la părinții noștri, ci este luat cu împrumut de la generațiile viitoare”, a spus Marius Mînzat.

15 martie, serbat la Cluj fără incidente

Vorbitorii au pus accent pe relația de încredere clădită în ultimele decenii de românii și de maghiarii ardeleni. 15 martie trebuie celebrată în pace, spune vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar. Nu există nici un motiv pentru ca ziua de 15 martie să producă tensiuni între români și maghiari, spune istoricul Leonard Horvath.

La Cluj a existat un singur incident minor. Forțele de ordine au cerut participanților să nu arboreze drapelul albastru-roșu-galben al Transilvaniei, iar participanții s-au conformat fără să protesteze. Drapelul cu pricina conține deopotrivă simboluri ale românilor, maghiarilor și sașilor ardeleni.

15 martie, serbat la Cluj fără incidentedle templates freefilm online


Categoria: Eveniment

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama