UBB

100.000 de pelerini la Nicula. Ortodocșii și greco-catolicii serbează separat Adormirea Maicii Domnului

Autor: Claudiu.Padurean din 15 august 2015, Vizualizari: 1 886

100.000 de pelerini la Nicula. Ortodocșii și greco-catolicii serbează separat Adormirea Maicii DomnuluiAproximativ 100.000 de persoane s-au adunat la Nicula, cel mai important centru de pelerinaj din Transilvania. Oamenii vin să se închine în fața unei icoane a Fecioarei Maria cu Pruncul Isus, despre care cred că ar fi făcătoare de minuni. La vechea mănăstire de la marginea satului, liturghia este condusă de mitropolitul ortodox al Clujului, IPS Andrei Andreicuț, iar în biserica greco-catolică din sat, liturghia este pontificată de episcopul de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu.

Oamenii au început să se adune la Nicula încă de miercuri. Ei se strâng din toate colțurile țării, atrași de faima unei icoane a Fecioarei Maria cu Pruncul Isus. Icoana a fost pictată în anul 1681 de către preotul ortodox Luca din Iclod, și, potrivit rapoartelor armatei austriece, ar fi lăcrimat în anul 1699. De atunci, oamenii cred că ea ar fi făcătoare de minuni, iar pelerinii vin în număr mare la Nicula.

Nicula este cel mai important loc de pelerinaj din Transilvania, care îi atrage deopotrivă pe ortodocși și pe greco-catolici. De la bun început, împăratul romano-german la care a ajuns icoana spre a fi examinată a decis ca ea să fie așezată într-o biserică aparte, unde să poată fi venerată de oricine, indiferent de originea etnică sau confesiunea religioasă.

Din anul 1767, Papa Clement al XIII-lea a acordat pelerinilor de la Nicula indulgență plenară, adică iertarea tuturor păcatelor. În perioada 1875 – 1879, episcopul greco-catolic de Gherla a ridicat o nouă biserică de zid, pentru a adăposti icoana, iar în anul 1928, Papa Pius al XI-lea a acordat acestei biserici statutul de sanctuar marian. Mănăstirea a fost înființată în anul 1936, de către cardinalul Iuliu Hossu.

Însă călugării greco-catolici au fost arestați în anul 1948, iar mănăstirea a fost dată în administrarea Bisericii Ortodoxe. Greco-catolicii au reluat tradiția pelerinajului la Nicula după căderea comunismului. Ieri, sute de oameni au străbătut în procesiune, timp de două ore, distanța dintre Gherla și Nicula. Printre cei care au participat la acest pelerinaj se numără și personalități ale Clujului, care au mers în procesiune fără girofar, așa cum procedau alții. Au străbătut drumul dintre Gherla și Nicula, pierduți printre oameni, președintele Consiliului Județean Cluj, Mihai Seplecan, precum și comandantul Inspectoratului Județean de Poliție, chestorul Tudor Grindean. Mihai Seplecan a spus că, deși este de confesiune ortodoxă, se bucură de faptul că poate trăi aceste momente și alături de catolici. El a spus că a luat parte și la pelerinajul organizat, tot ieri, de mitropolitul ortodox, IPS Andrei Andreicuț.

În incinta mănăstirii, în ultimii ani, ortodocșii au ridicat o nouă biserică de zid. De aceea, greco-catolicii au cerut ca, pe viitor, să își poată celebra liturghia în vechea biserică, în așa fel încât credincioșii celor două biserici surori să se poată bucura împreună de această sărbătoare. Deocamdată, ei nu au primit vreun răspuns.dle templates freefilm online


Categoria: Reportaj / Spiritualitate

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama