UBB


De ce Clujul “sare pentru schimbare” și Bucureștiul stă în casă?

Autor: invitati din 20 noiembrie 2014, Vizualizari: 1 088

De Alin Nicula, cadru didactic, Facultatea de Istorie - Filosofie a UBB

Clujul iese în evidență în seara de 14 noiembrie prin mobilizarea masivă, o reacție în primul rând a celor ce înțeleg că sunt actorul principal în relația cetățean – stat restrâns în exercitarea discreționară a Puterii prin dreptul de vot liber (adică ne-limitat și ne-influențat de către Putere). Este de fapt recuperarea memoriei contractului social care utilizează dreptul de vot ca principiu politic esențial și singurul legitim prin care se transferă Puterea către viitorul Președinte.
Dar surpriza este provocată de lipsa de reacție a cetățenilor (activi) din București față de încălcarea nemaipomenită, ostentativă a dreptului la vot pentru cetățenii români din Diaspora la primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2014*.Astfel iese in evidență mobilizarea politică extraordinară a Clujului și doar de aici se poate porni în analiza diferențelor dintre cele două spații civice, asta în contextul în care se consideră ca de la sine înțeles faptul că în București există într-o măsură mult mai mare masa critică de actori sociali, cetățeni în primul rând, care SĂ SE mobilizeze de la sine și NU SĂ FIE mobilizată de către agenții politici în momentele de violare (flagrantă) a contractului social. Iarăși un fapt relativ paradoxal: în Timișoara – fieful tradiției contestării Puterii discreționare, care cultural, demografic și economic nu se deosebește prea mult față Cluj, reacția a fost mult mai palidă.

Dar totuși în Cluj și în Timișoara „sar” mult mai mulți decât în capitală în primul rând datorită acestui tip de atitudine contractuală față de Putere și este motivul pentru care în Cluj, și în Transilvania în general, dimensiunea lui Johannis de ne-ortodox nu are relevanță în competiția politică.

Cel mai important Clujul este deja loc geometric al unui Ardeal care a valorizează contestarea monopolului Centrului și devine astfel, punctul de plecare al revoltei generale, la nivelul întregii țări, împotriva unui sistem politic în care puterea este configurată de sus în jos. Cu alte cuvinte ardelenii, deși mai înceți în gândire, au realizat primii situația de cumplită nelegitimitate a unui Guvern PSD care distribuie discreționar resurse economice (monopolizate la centru după criterii clienteliste), dar împarte generos umilință politică, mai ales spre o Diaspora care este, încă, văzută ca fiind cel mai periculos actor politic. Cu alte cuvinte Clujul, ca spațiu civic, a preluat mai rapid și a rezonat mai coerent la protestele expaților, care nu reușiseră să voteze în primul tur al alegerilor, în primul rând ca expresie a unei frustrări politice locale mai intense.

De fapt premiera o constituie alegerile prezidențiale din 2009, însă datorită faptului că votul cetățeanului din Diaspora devine o miză politică abia DUPĂ acest scrutin, consider că afirmațiile de mai jos rămân valabile în continuare.dle templates freefilm online


Categoria: Opinii

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama