UBB

Lacul Știucilor. Delta ascunsă din inima Transilvaniei

Autor: Claudiu.Padurean din 27 august 2014, Vizualizari: 3 843

Lacul Știucilor. Delta ascunsă din inima TransilvanieiUna dintre cele mai frumoase rezervații naturale din Transilvania a devenit un adevărat paradis al pescarilor, fotografilor și ornitologilor. Lacul Știucilor de la Săcălaia este singurul loc din Transilvania unde apar spontan celebrele insule plutitoare de stuf, numite plaur, iar vegetația este extrem de asemănătoare cu cea din Delta Dunării sau din Delta Nerei din Banat.

Lacul Știucilor. Delta ascunsă din inima TransilvanieiZona care include Lacul Știucilor și stufărișul din Sic reprezintă o adevărată deltă interioară a Transilvaniei. Cele 15 specii care trăiesc în lac reprezintă o adevărată bogăție și fac deliciul pescarilor. Însă zona este importantă deoarece aici cuibăresc 28 la sută dintre speciile de păsări din Europa, iar varietatea soiurilor de plante și a raselor de animale este impresionantă, spune Lumința Holban, care a fost implicată într-un proiect european care vizează protecția acestei zone și care este derulat de Eco Transilvania.

Lacul Știucilor. Delta ascunsă din inima TransilvanieiLacul Știucilor de la Săcălaia a apărut pe locul unei vechi mine de sare, care datează de pe vremea Imperiului Roman. În Antichitate, sarea era exploatată în cariere deschise, care erau abandonate atunci când se umpleau cu apă și deveneau iazuri cu apă sărată. În zona Săcălaia, a apărut și o alunecare de teren, care a dus la formarea unui baraj natural, în spatele căruia a apărut actualul lac. De aceea, apele lacului sunt ușor sărate, în comparație cu apa din heleșteiele din alte zone ale Transilvaniei, iar acest mic amănunt a adăugat un plus de specificitate zonei, spune biologul Cosmin Moga.dle templates freefilm online
Sursa: Foto: Asociația Eco Transilvania

Categoria: Destinatii de Vacanta / Reportaj

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama