UBB

Turism spectaculos în Canioanele Apusenilor

Autor: Claudiu.Padurean din 19 august 2014, Vizualizari: 2 048

Turism spectaculos în Canioanele ApusenilorUna dintre cele mai frumoase atracții turistice din Munții Apuseni este reprezentată de seria de canioane săpate de apa de munte în munții de calcar. Această serie include Cheile Turzii, Cheile Tureniului, Cheile Runcului, Cheile Pociovaliștei, Cheile Ocolișelului și Cheile Borzești. Turiștii vin pentru a admira spectaculoasele formațiuni stâncoase, dar și pentru a se relaxa.
Canioanele din Munții Apuseni s-au format în decursul mileniilor, când apa de munte a săpat șanțuri adânci în stâncile calcaroase. Cele mai spectaculoase sunt Cheile Turzii, care au statutul de rezervație naturală. Aceste chei, amenajate pentru accesul publicului, atrag turiști din Germania, Polonia, Ungaria sau Austria. Cei mai mulți dintre turiști sunt din România și, în general, vin pentru mai multe zile pentru a explora frumusețea cheilor din Munții Apuseni. ”Suntem din Ocna Mureș. Am venit aici de două zile, cu cortul, în Cheile Turzii. Am parcurs traseul turistic, am făcut foc de tabără în zona permisă, iar acum ne strângem cortul și plecăm spre Cheile Borzești”, spune Marcel Aron. Unul dintre turiștii polonezi spune că ”am găsit traseul turistic pe Internet. Nu ne-a venit să credem cât de frumos poate fi. Am venit împreună cu niște prieteni și vom sta minim o săptămână”. Cei mai mulți dintre turiști explorează cheile din Munții Apuseni cu ajutorul potecilor marcate și amenajate pentru drumeții. Însă sunt și tineri care preferă escalada, alpinismul sau zborul cu parapanta.

Turism spectaculos în Canioanele ApusenilorCheile Turzii reprezintă cel mai cunoscut obiectiv turistic dintre Canioanele Apusenilor. Cheile au o lungime de 1,3 kilemetri, iar traseu, poate fi parcurs ușor. Stâncile se înalță lângă poteca turistică până la o înălțime de 200 de metri. Traseul cuprinde patru punți peste râul Hășdate. Suprafața totală a rezervației naturale este de 324 de hectare. Fauna include specii rare, precum acvila de munte, iar flora specii precum garofița albă. Pe teritoriul rezervației se află peste 50 de peșteri, printre care Cetățeaua Mare, în care a locuit celebrul haiduc Nichita Balica, unul dintre participanții la Războiul Curuților, cel care a mobilizat cetele de moți din Munții Apuseni în sprijinul ultimului principe al Transilvaniei independente, Francisc Rakoczi al II-lea. În apropierea rezervației se află și castrul Legiunii a V-a Macedonica.

Cheile Tureniului sau Cheile Turului reprezintă o rezervație naturală cu suprafața de 25 de hectare. Lungimea cheilor este de 1.850 de metri, iar stâncile se înalță până la 150 de metri deasupra potecii turistice. Ele nu sunt atât de bine amenajate ca și Cheile Turzii. Cheile Tureniului au fost săpate în stâncă de Valea Racilor, care a produs și numeroase cascade. În rezervația naturală sunt 29 de peșteri, dintre care cea mai cunoscută este Peștera cu Silex, lungă de 64 de metri, care a servit drept locuință oamenilor din neolitic. De altfel, în zonă, arheologii au descoperit 53 de complexe de locuire din neolotic.

Cheile Borzești au fost săpate în calcarul Munților Apuseni de apa râului Berchiș. Cheile Borzești au numeroase cascade și sunt printre cele mai sălbatice din România. Frumusețea lor a rămas neatinsă și pentru că accesul rutier este unul desebit de dificil. Ca o curiozitate, în apropiere se află cătunul Borzești, care a fost numit ca atare în onoarea unuia dintre cei mai mari savanți români, biologul Alexandru Borza, fondatorul Grădinii Botanice din Cluj. Părinții săi erau originari din acest cătun.

Cheile Runcului sunt situate în apropierea satului Ocoliș. Accesul în ele este ușor. Un drum asfaltat duce până la intrarea în chei, iar apoi ele sunt străbătute de un drum de piatră. Înălțimea maximă a Cheilor Runcului este de 982 de metri.

Cheile Pociovaliștei sunt renumite pentru frumusețea peisajelor care se succed de-a lungul celor 1,5 kilometri. Ele sunt faimoase pentru culoarea ruginie a stâncilor de calcar.

Cheile Ocolișelului au intrat pe harta destinațiilor turistice abia din acest an. Traseul turistic a fost amenajat de voluntarii recrutați de organizația World Vision. Ele au o lungime de 1,5 kilometri.dle templates freefilm online


Categoria: Destinatii de Vacanta / Reportaj

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama