UBB

Violonistul Şerban Lupu, într-un master class de vară la Turda

Autor: daniel.sarbu din 26 iunie 2014, Vizualizari: 959

Violonistul Şerban Lupu, într-un master class de vară la Turda Prima editie a Master Class-ului International de Vioara, sustinut de maestrul Sherban Lupu, va avea loc la Turda in perioada 1-13 iulie. Acesta este o initiativa a Fundatiei Culturale Serban Lupu, in parteneriat cu Centrul Ratiu pentru Democratie (CRD), Ratiu Family Charitable Foundation (Londra) si Fabrica de Timp Liber.

Proiectul muzical se va incheia cu un concert caritabil in data de 12 iulie, ora 19.00, care va avea loc in incinta fostei Berarii din Turda (Piata Romana, nr.17), cladire de patrimoniu industrial aflata, din 2004, in proprietatea familiei Ratiu. De asemenea, turdenii melomani si nu numai se vor putea intalni cu maestrul Sherban Lupu in cadrul unei activitati culturale organizate de cafeneaua "La Papion", in data de 10 iulie, la ora 19:00.

Sherban Lupu este profesor emerit al Universitatii din Illinois (SUA) si unul dintre cei mai importanti interpreti ai muzicii lui George Enescu. El s-a specializat in estetica muzicala romaneasca si in cea din sud-estul Europei si este, de asemenea, un virtuoz al repertoriului romantic. Sherban Lupu canta pe o vioara Niccolo Gagliano, datata 1751, care i-a fost oferita de Ratiu Family Charitable Foundation.

Conceput ca o experienta internationala, acest master class este structurat pe doua componente: una de acumulare de cunostinte teoretice si practice de vioara, studiu individual si imbogatire a spiritului muzical si o alta, care vizeaza descoperirea specificului regiunii Transilvaniei. Muzicienii participanti vor avea la dispozitie 12 zile ca sa lucreze si sa interactioneze cu studentii romani beneficiari ai unor burse de studiu oferite de Fundatia Culturala Serban Lupu pentru acest eveniment. Master class-ul are si o componenta de antreprenoriat social: o parte din taxa de inscriere achitata de participanti va fi donata in contul achizitionarii de materiale de constructie pentru ridicarea, in curtea fostei Berarii, a unui pavilion multifunctional. Pavilionul va gazdui concerte in aer liber, precum si spectacole de teatru si improvizatie.

“Am lansat acest proiect alaturi de Centrul Ratiu pentru Democratie si Ratiu Family Charitable Foundation din dorinta de a contribui la sustinerea proiectelor dedicate comunitatii in plan local si dintr-o lunga si frumoasa prietenie care ma leaga de familia Ratiu. Totodata, cred in potentialul de crestere al acestei initiative datorita conditiilor optime pe care le ofera Centrul Ratiu si apropierii de un centru cultural precum Clujul, aspecte care, cu siguranta, vor fi apreciate de participantii internationali”, precizeaza Maestrul Sherban Lupu.

Master Class-ul International de Vioara sustinut de Sherban Lupu este una din directiile planului de sustenabilitate dezvoltat de Centrul Ratiu pentru Democratie. Acesta reprezinta o formula de autofinantare relativ noua in Romania, care va permite organizatiei sa dezvolte, in timp, proiecte de business social care coopteaza membri ai comunitatii, dar si sa creeze locuri de munca la nivel local.

Printr-un program sustinut de antreprenoriat social, Centrul Ratiu doreste ca, in urmatorii ani, initiativele in domeniul democratiei, al participarii tinerilor, programele de advocacy sau care urmaresc transparenta decizionala sa poata fi finantate cu resurse provenite din diferite forme de business social. Un exemplu de acest fel este Cafeneaua Culturala “La Papion”, deschisa la Turda in 2013, in incinta complexului CRD. In aproximativ un an de la inaugurare, “La Papion” a devenit un centru de referinta pentru lansarile de carte, expozitiile sau vizionarile de film si spectacolele de cafenea din oras, iar profitul realizat este donat pentru activitatile comunitare ale Centrului Ratiu.


*******

Fundatia Culturala Serban Lupu promoveaza arta si cultura. Sustine proiecte indraznete de colaborare internationala intre artisti si schimburile culturale.

Centrul Ratiu pentru Democratie lucreaza de 10 ani in domeniul promovarii experientei democratice, urmand modelul promovat de Ion Ratiu (1917-2000) al “democratiei ca mod de viata”. Misiunea CRD este de a incuraja cercetarea, invatarea perpetua, informarea cetatenilor si participarea tinerilor si de a aplica – sau sanctiona nerespectarea valorilor democratice la nivel local, national si international.

Ratiu Family Charitable Foundation (Londra) a fost infiintata in 1979 de Ion Ratiu si de sotia lui, Elisabeth. Fundatia sustine educatia si cultura romana in afara granitelor si stimuleaza mecanismele de intelegere si de aplicare a principiilor democratiei la nivelul societatii civile din intreaga lume.

Fabrica de Timp Liber este o initiativa a Centrului Ratiu pentru Democratie destinata promovarii implicarii sociale a membrilor comunitatii si voluntariatului. Scopul acestui proiect este de a conecta tinerii din Turda cu diverse organizatii internationale cu scopul dezvoltarii personale.dle templates freefilm online
Sursa: www.ratiudemocracycenter.org More: www.sherbanlupuvionlinmasterclass.com

Categoria: Cultura

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama