UBB

Târg de Crăciun şi Irozi la Turda

Autor: Claudiu.Padurean din 8 decembrie 2009, Vizualizari: 1 299

Un târg al meşterilor populari şi al artiştilor care păstrează tradiţiile româneşti vechi de veacuri va fi organizat în oraşul Turda. În cadrul manifestării, o serie de artişti plastici din Turda vor expune opere care pot fi cumpărate şi apoi oferite drept cadouri de Crăciun.
Manifestarea se numeşte Crăciun pentru Copii şi este organizată de Fundaţia Raţiu, Centrul Raţiu pentru Democraţie şi Asociaţia TurdaFest. Evenimentul va avea loc în data de 12 decembrie şi este dedicat copiilor care provin din familii cu dificultăţi.
Manifestarea include un târg de Crăciun, dedicat micilor meşteşugari care produc diferite obiecte artizanale, dar şi fermierilor şi micilor producători de alimente. Aceştia vor oferi produse culinare de sezon. De asemenea, în parteneriat cu o serie de artişti plastici din oraş, dar şi cu Centrul de Informare Turistică Turda, va fi realizată expoziţia „Un cadou de sărbători”. Pe lângă obiectele de artă plastică, de la picturila desene şi sculpturi care pot fi cumpărate de vizitatori pentru a fi apoi oferite în dar, va exista şi un concurs de desene pentru copii. Câştigătorii vor fi premiaţi de către organizatori.
De asemenea, copiii vor reînvie vechiul obicei al Irozilor. Originar din Maramureş, el s-a răspândit în toată Transilvania. Adevărată piesă populară de teatru, Irozii relatează povestea Familiei Sfinte, de la arătarea îngerului Gabriel în odaia Fecioarei Maria, cererea în căsătorie din partea Sfântului Iosif, drumul lor la Betleem, scena ciobanilor şi îngerilor, oferirea darurilor, sfatul dracilor, înfăţişarea magilor la Irod, decizia lui Irod de a ucide pruncii, suferinţa mamelor cu pruncii ucişi şi osândirea lui Irod de către draci.

Iată programul manifestărilor programate de azi înainte:

09 decembrie - Miercuri
 12.00 -“Crăciun pentru Copii” în comuna Moldoveneşti

10 decembrie - Joi
 11.00 - “Crăciun pentru Copii” în comuna Iara
 12.00 - Obiceiuri tradiţionale “Irozii”şi “Capra”, prezentate de Atelierul de Teatru “Ion Raţiu”

11 decembrie - Vineri
 11.00 - “Crăciun pentru Copii” în comuna Petreştii de Jos
 16.00 - Expoziţia “Un cadou de sărbători” – Sala de expoziţii a Centrului Raţiu pentru Democraţie
 16.30- Premierea câştigătorilor concursului de desen “În Ajunul Crăciunului” şi a concursului de povestiri “Crăciunul bunicilor mei”
 17.00- Obiceiul tradiţional “Irozii”, prezentat de Atelierul de Teatru “Ion Raţiu”

12 decembrie – Sâmbătă
 09.00 – 15.00 Târgul de Crăciun
 10.00 – 17.00 Recital de colinde, scenete religioase şi poezii
 12.00 - Întâlnirea cu Moş Crăciun

13 decembrie - Duminică
 Campania “Dăruieşte aproapelui tău” la centrele sociale din Rimetea şi Dumbrava

14 decembrie - Luni
 Campania “Dăruieşte aproapelui tău” la Centrul Maternal Iris şi Centrul de zi Spiriduşii – Câmpia Turzii

16 decembrie - Miercuri
 Campania “Dăruieşte aproapelui tău” secţia pediatrie a Spitalului Municipal Turda şi Spitalului Municipal Câmpia Turzii.dle templates freefilm online


Categoria: Cultura

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama