UBB

Cinci motive pentru care Transilvania va deveni una dintre cele mai interesante destinații turistice din Europa

Autor: Claudiu.Padurean din 29 aprilie 2014, Vizualizari: 2 451

Cinci motive pentru care Transilvania va deveni una dintre cele mai interesante destinații turistice din EuropaTransilvania a devenit cel mai cunoscut brand turistic românesc. Deja, numărul de turiști străini pe care îi atrage această regiune este semnificativ mai mare decât cel atras de celelalte branduri turistice tradiționale: litoralul românesc, Delta Dunării, Bucovina sau Maramureșul. (foto: TransylvaniaCam) Estimarea aparține CEO-ului uneia dintre cele mai mari agenții de turism din România, care aduce în țară și turiști străini, Marius Pandel, de la Christian Tour. El spune că o săptămână de vacanță a unui turist străin care vine în România cuprinde 2-3 zile petrecute în București, apoi o excursie de mai multe zile în Transilvania. Iar potențialul turistic al Transilvaniei este unul uriaș, consideră Paul Bloomfield, de la Universitatea Oxford Brookes, cea mai importantă universitate europeană din domeniul industriei ospitalității. Paul Bloomfield crede că epoca turismului cultural este aproape de zenit și afirmă că începe epoca turismului gastronomic, ce include și turismul cultural. El crede că în cel mult 20 de ani, Transilvania se va putea compara cu Antalya și cu Toscana. Paul Bloomfield vine în fiecare an în România pentru a se documenta în legătură cu o carte de bucate ardelenești, pe care dorește să o publice în Marea Britanie. El deja a reușit să introducă unele dintre aceste rețete în circuitul marilor restaurante din Londra. Iată cinci motive pentru care Transilvania va deveni o destinație turistică de excepție:

1. Brandul Dracula

Cinci motive pentru care Transilvania va deveni una dintre cele mai interesante destinații turistice din EuropaChiar dacă povestea vampirului creat de Bram Stoker nu corespunde realității istorice, Dracula a devenit cel mai cunoscut personaj literar cu origini transilvănene la nivel mondial. În prima fază, faima vampirului a atras turiști pasionați de povești horror sau gotice, însă, în ultimii ani, orice turist care ajunge în Transilvania dorește să viziteze locuri legate de Dracula. Nu contează dacă acestea au legătură cu realitatea, cum ar fi orașul Sighișoara, în care s-a născut principele valah, Castelul Bran pe care l-a asediat, sau, pur și simplu, aceste legături sunt rodul imaginației, cum ar fi presupul domeniu al ”contelui secui” din apropierea Bistriței ori ”castelul Prințului Vânător” din Turda.

2. Promovarea regală – Prințul Charles și Casa Regală a României

Cinci motive pentru care Transilvania va deveni una dintre cele mai interesante destinații turistice din EuropaTransilvania a devenit un brand cunoscut și apreciat la nivel internațional după ce a început să fie promovată de Alteța Sa Regală, Principele Charles al Țării Galilor, Moștenitorul Coroanei Regatului Unit al Marii Britanii. Faptul că Prințul Charles a început să viziteze tot mai des Transilvania, faptul că a sprijinit, inclusiv financiar, refacerea unor obiective culturale precum Castelul Banffy din Bonțida și faptul că a cumpărat o serie de proprietăți în zonă, precum cele de la Viscri, a stârnit un interes imens în toată lumea vorbitoare de limba engleză. Apoi, interesul s-a extins la nivel mondial, după ce prestigioase publicații, televiziuni și radiouri au început să publice reportaje despre tărâmul unde Prințul Charles, dar și alți membri ai Casei Regale Britanice își petrec vacanțele. A urmat interesul pentru gastronomia locală, iar faptul că gemul de soc sau produsele din rubarbă realizate în Transilvania sunt vândute în cele mai scumpe magazine din Londra nu mai surprinde pe nimeni,. Mai mult, jurnaliști din întreg Commonwealth-ul au început să scrie despre frumusețile din această parte relativ puțin cunoscută a Europei. Așa a ajuns Clujul să fie cunoscut în Austrialia și în Canada. Însă nu doar Prințul Charles, care este, categoric, una dintre cele mai cunoscute figuri publice la nivel mondial, a reușit să transforme diferite locuri din Transilvania în branduri turistice. Casa Regală a României face acest lucru din 1918. De exemplu, Castelul de la Săvârșin a devenit unul dintre cele mai vizitate locuri din Transilvania după ce a fost cumpărat de Majestatea Sa, Regele Mihai I al României. De asemenea, faptul că Regina Maria a primit Castelul Bran în proprietate a adus un plus de faimă – deocamdată, exploatat nesatisfăcător – acestui frumos castel. Însă fenomenul poate fi observat și la castelul de vânătoare de la Lăpușna, din județul Mureș, ori în cazul Catedralei Încoronării din Alba Iulia. Orice loc are legătură cu vreunul dintre Regii sau vreuna dintre Reginele României devine un bun turistic. Iar acest lucru este valabil și în afara granițelor României. Balcicul Reginei Maria a devenit unul dintre cele mai vizitate locuri din Bulgaria.

3. Capitalele europene

Cinci motive pentru care Transilvania va deveni una dintre cele mai interesante destinații turistice din EuropaTurismul în zona Sibiului a primit un impuls deosebit după ce acest oraș a devenit Capitală Culturală Europeană în 2007. Efectele acestui titlu încă sunt observabile în dezvoltarea turistică a orașului întemeiat de sași. An de an, numărul de turiști a crescut. De asemenea, s-a diversificat și profilul turiștilor care aleg să viziteze Sibiul, iar evenimente precum Festivalul Internațional de Teatru Sibiu sau festivalul de rock organizat în fiecare vară atrag un mare număr de tineri din afara granițelor României. Faptul că Clujul a primit titlul de Capitală Europeană a Tineretului în anul 2015 a adus orașul în atenția opiniei publice, iar numărul de turiști a început, de asemenea, să crească. În eventualitatea în care Clujul va câștiga și titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021, orașul își va consolida statutul de destinație turistică de excelență.

4. Moștenirea multiculturală

Cinci motive pentru care Transilvania va deveni una dintre cele mai interesante destinații turistice din EuropaTransilvania este un spațiu în care se întâlnesc influențele occidentale cu cele orientale, dar și cele nordice cu cele meridionale. Există o mulțime de atracții turistice deosebite, care atrag străinii în această regiune. De exemplu, cetățile săsești ori bisericile fortificate ridicate de coloniștii germani în sudul Transilvaniei atrag un mare număr de turiști din țările scandinave și germanofone, inclusiv din Germania, Austria, Elveția ori Luxemburg. De asemenea, faptul că în Transilvania există o puternică moștenire culturală maghiară aduce foarte mulți turiști din această țară. De exemplu, în zona Ciucea se opresc turiștii care vor să viziteze domeniul care a fost stăpânit, succesiv, de poeții Ady Endre și Octavian Goga. Admiratorii lui Ady Endre se opresc și în satele de pe Valea Călatei, cum ar fi Sâncraiu. Alți turiști sunt atrași de moștenirea culturală și istorică a familiei Corvin. Regele Matia Corvin, de origine română, este considerat drept cel mai mare rege al Ungariei, iar vastul său regat includea Ungaria, Transilvania, Cehia, Slovacia, Croația, precum și părți din Serbia, Bosnia – Herzegovina și Austria. Tatăl său, principele Iancu de Hunedoara, cel mai mare oștean român din Evul Mediu, a condus ultima cruciadă din istorie. La fel, tradițiile românești de genul celor păstrate în Mărișel atrag foarte mulți turiști români, dar și oaspeții lor străini, dornici să admire, de exemplu, jocul Junilor, care a fost inclus în patrimoniul imaterial al UNESCO. O moștenire insuficient valorificată este, însă, cea dacică și romană. Cetățile dacice din Munții Orăștiei au fost incluse în patrimoniul UNESCO, dar sunt insuficient promovate. La fel și castrele romane de la Porolissum, Potaissa sau Apulum. Recent, vechea capitală a Daciei romane, Colonia Augusta Dacica Ulpia Traiana Sarmisegetuza a fost inclusă într-un circuit internațional, care mai include zona Cap Bon din Tunisia, zona Cagliari din Sardinia și zona Krasnodar din sudul Rusiei. Toate aceste puncte turistice au făcut parte din Imperiul Roman.

5. Natura superbă

Cinci motive pentru care Transilvania va deveni una dintre cele mai interesante destinații turistice din EuropaZona Transilvaniei este una deosebit de frumoasă, iar uneori amenajările umane desăvârșesc frumusețea creată de Dumnezeu. Așa ar fi Salina Turda, cea mai frumoasă din Europa, dar și șosele precum Transfăgărășanul sau Transalpina. Carpații sunt deosebit de frumoși, iar semeția munților este completată cu oglindirea albastră a lacurilor montane, indiferent că este vorba de iezerele din Retezat sau de lacurile de acumulare din zona Gilău – Tarnița – Beliș. Lacul Ursu din Sovata este singurul lac heliotermal din Europa, iar mocănița care urcă pe Valea Vaserului sau cea dintre Câmpeni și Abrud reprezintă atracții turistice deosebite. Tot în Transilvania se află singurul lac din România pe care se formează spontan plaur, adică insule plutitoare de stuf. Este vorba de rezervația naturală Lacul Știucilor de la Săcălaia. Iar frumusețile subpământene ale Transilvaniei atrag, al rândul lor, mulți turiști. Așa ar fi Peștera Urșilor, Peștera de la Scărișoara sau Cetăților Ponorului. Cheile Turzii, Cheile Tureniului sau cele ale Borzeștilor sunt, de asemenea, peisaje spectaculoase.dle templates freefilm online


Categoria: Opinii

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama