UBB

Alexandra Stoica: ”Investitorii, cel puțin în domeniul de real estate, sunt precum jucătorii la bursă sau brokerii de pe Wall Street”

Autor: Claudiu.Padurean din 4 februarie 2014, Vizualizari: 1 537

Alexandra Stoica: ”Investitorii, cel puțin în domeniul de real estate, sunt precum jucătorii la bursă sau brokerii de pe Wall Street”Alexandra Stoica a devenit unul dintre cei mai cunoscuți întreprinzători din domeniul real estate. Manager al DAS Engineering Grup și expert al Romanian Green Building Council, ea vorbește în cadrul rubricii Business Report despre evoluțiile de pe această piață.
1. Cum a evoluat compania pe care o conduceți în anul 2013?

Din fericire, anul 2013 a fost un an de bun augur atât pentru DAS ENGINEERING GRUP, cât mai ales, pentru alegerea personală de a-mi dedica o parte substanțială din activitatea profesională cercetării și promovării metodelor inovative și sustenabile de certificare a mediului construit din România.

2. Care sunt planurile pentru 2014? (investiții, noi angajări, reorganizări etc.)

Planurile profesionale vizează, în continuare, două direcții, și anume: continuarea activității de bază a companiei DAS, realizarea a cât mai multe proiecte interesante de construcții - instalații pe de o parte și extinderea activității de certificare – cercetare începută în domeniul mediului construit sustenabil, prin participare la cât mai multe conferințe și prelegeri interesante în domeniu, atât în calitate de speaker cât și în calitate de participant.
Mă fascinează din ce în ce mai mult domeniul green, care dincolo de faptul că aduce elemente de inovație pentru societatea românească, este în mod cert și o componență de responsabilitate socială pentru toți „actorii” din mediul construit românesc.

3. Cum apreciați evoluțiile din ultima perioadă din mediul de afaceri românesc?

Mediul de afaceri românesc este actualmente un mediu instabil, atât din punct de vedere al legislației economice, cât și din punct de vedere al reglementărilor specifice domeniului de real estate.
Investitorii, cel puțin în domeniul de real estate, sunt precum jucătorii la bursă sau brokerii de pe Wall Street. De fiecare dată când se tranzacționează un teren în scop de investiții imobiliare, se nasc tumulturi de emoții cu privire la finalizarea cu bine a acelui demers, din 1001 motive, cele mai comune ținând de modul de interpretare al legislației de urbanism de către autorități, comisiile tehnice, precum și impactul vechiului și noului PUG al orașului / orașelor. Practic, aceeași parcelă de teren poate avea întrebuințări diametral opuse în cadrul PUG-ului actual față de PUG-ul propus, și aici începe nebunia: viitoarea destinație urbanistică nu se pliază pe viitorul PUG, deși e în totală armonie cu cel actual.

4. Ce schimbări tehnologice din ultima perioadă au influențat cel mai mult domeniul în care activați?

Domeniul construcțiilor - instalațiilor este cu precădere un domeniu al schimbărilor și inovației.
Ca să reziști pe această piață, e necesar să te reinventezi, să inovezi. Ori ești în pas cu invențiile și progresul tehnic, ori dispari.
În opinia mea, schimbările tehnologice care și-au pus amprenta hotărâtor în domeniul real estate în ultimele decenii sunt echipamentele și tehnologiile cu emisii scăzute sau chiar zero emisii de carbon - care au un efect nepoluant asupra mediului înconjurător. Cu alte cuvinte, acele tehnologii care fac din industria construcțiilor o industrie pro – natura și nu contra ei, care respectă balanța naturală a aerului, apei, solului natural și a altor resurse restrictive folosite.

5. Cum ar putea autoritățile române să sprijine companiile din domeniul dvs de activitate?

Din fericire, autoritățile locale au început să conștientizeze necesitatea încurajării mediului constructiv nepoluant, indiferent că această inițiativă a venit de la sine sau a fost, în vreun fel, accelerată de Directiva Europeană 2006/32. Această directivă abordează, pe larg, eficientă energetică și serviciile energetice, prin faimosul pachet „20-20-20” ; care vizează reducerea cu 20% a consumului de energie electrică pentru construcțiile care fac parte din fondul construit actual prin metode de audit energetic și reabilitare a acelor clădiri care nu se înscriu în prevederile de consum de mai sus, datorită anvelopei clădirii sau unor sisteme energofage de instalații.
În acest sens, autoritățile locale din Cluj acordă și facilități fiscale clădirilor verzi, urmate îndeaproape de autoritățile locale din Timișoara, care au învedere adoptarea unei astfel de inițiative legislative. dle templates freefilm online


Categoria: Business Report

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama