UBB

Gabor Tompa pune în scenă "Tartuffe" de Moliere la Teatrul Naţional din Praga

Autor: Maia.Dan din 15 ianuarie 2014, Vizualizari: 841

Gabor Tompa pune în scenă la Teatrul Naţional din Praga comedia "Tartuffe" de Moliere. Pregătirile pentru spectacol au început încă din toamna anului 2013, iar repetiţiile au început în data de 14 ianuarie. Capodopera lui Moliere a fost tradusă în limba cehă de Vladimir Mikes, scenogafia este semnată de Judit Dobre-Kóthay, dramaturgul spectacolului fiind Martin Urban. Personajul principal este interpretat de Karel Dobry. Premiera va avea loc în data de 27 februarie la Teatrul Estates, unul dintre cei mai vechi spaţii de joc al Teatrului Naţional din Praga.
Teatrul Estates cu o capacitate de 659 locuri este una dintre cele mai frumoase clădiri de teatru din Europa. Edificiul, în stil neoclasic, a fost construit într-un interval mai scurt de doi ani, fiind inaugurat în anul 1783. În acest teatru a avut loc premiera mondială a două dintre operele lui Wolfgang Amadeus Mozart. În anul 1787, compozitorul însuşi a dirijat la premiera operei "Don Giovanni", iar în anul 1791, la Teatrul Estates, a avut loc premiera absolută a operei "Clemenţa lui Titus".
Teatrul Maghiar de Stat Cluj şi Teatrul Naţional din Praga sunt membre ale Uniunii Teatrelor din Europa, iar în anii precedenţi s-a construit o colaborare strânsă între cele două instituţii. În anul 2012, Gabor Tompa a pus în scenă piesa "Rinocerii" de Eugene Ionesco în capitala cehă. Iar Michal Docekal, coordonatorul secţiei dramatice a Teatrului Naţional din Praga, a montat la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, în toamna anului 2013, spectacolul "L-am servit pe regele Angliei", adaptare scenică după romanul lui Bohumil Hrabal. Între cele două instituţii de teatru s-au realizat şi schimburi de spectacole: publicul clujean a avut posibilitatea de a urmări spectacolul Naţionalului din Praga, "Nunta lui Figaro", la Festivalul Internaţional de Teatru Interferenţe 2012, iar în primăvara anului 2013 spectacolul "Aşteptându-l pe Godot" de Samuel Beckett a fost jucat în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat Cluj. Compania clujeană a fost în turneu la Praga, în luna martie a anului 2013, cu spectacolul "Leonce" şi "Lena" de Georg Buchner.dle templates freefilm online


Categoria: Cultura

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama