UBB


Ce tip de federalism pentru UE?

Autor: invitati din 11 aprilie 2013, Vizualizari: 2 386

De Mihaela Gherghişan, jurnalist RFI

În Europa contemporană, zdruncinată de criza economică şi, deci, marcată de replieri pe valorile şi interesele naţionale, unele voci vând federalismul ca pe unica salvare a unităţii.
Dar ce federalism poate aplica UE care, spre deosebire de SUA, nu se află pe teren virgin, ci, dimpotrivă, stă aşezată pe secole de istorie?
UE este compusă astăzi, la nivelul percepţiei politice, din statele care au fondat-o şi cu care s-a extins apoi şi mai puţin din popoarele care locuiesc în aceste state.
De aceea, mulţi contestă ideea sau existenţa însăşi a unui « popor european » , fapt care a contribuit la eşecul « Constituţiei Europene » în 2005.
Construcţia Europei federale va trebui, însă, să treacă prin depăşirea noţiunii şi percepţiei de « stat-naţiune », adică de stat suveran şi unitar unde puterea este centralizată.
O parte şi mai importantă din suveranitatea statală va trebui transferată spre instituţiile UE, astfel încât acestea să poată gestiona lucruri la care se pricep acum mai bine: iată o posibilă aplicare a federalismului…
Statul-naţiune nu este un scop în sine, se spune, ci un mod de organizare a societăţii. Dacă el este depăşit, se mai spune, atunci trebuie înlocuit.
Prea mic pentru mondializare şi prea mare pentru problemele locale, statul-naţiune este într-adevăr depăşit, spun unii adepţi ai federalismului…
Să lăsăm UE, ca entitate politică şi parţial ca entitate economică, să se ocupe de problemele mari ale lumii şi tot UE, prin serviciile sale competente la nivel inferior, să se ocupe de problemele regionale, locale şi sectoriale.
Federalismul poate fi cimentul care va asigura unitatea construcţiei europene.
Fără un mare pas spre federalism, UE se va destrăma, spun doi mari politicieni europeni, Guy Verhofstadt şi Daniel Cohn-Bendit.
În cartea lor “Debout L’Europe” (« Deşteaptă-te Europa »), ei lansează un apel conştiinţei europenilor pentru a nu distruge prin egoisme naţionale proiectul european, creat din cenuşa celui de-al Doilea Război Mondial.
Pentru ei, acest manifest este dedicat « Europei post naţionale », aceea care nu va mai fi bântuită simultan de o criză economică, una de solidaritate şi de imagine şi în fine, pe alocuri de o criză a valorilor democratice.
Guy Verhofstadt crede că aceste trei crize îşi unesc astăzi forţele pentru a destrăma UE, care nu se va salva decât scuturîndu-se de şi temerile şi meschinăriile naţionale.
Pe această temă, RFI România vă invită la o dezbatere cu studenţii europenişti, la Cluj Napoca, joi, 11 aprilie, la Casa de Cultură a Studenților, sala Europa, începând cu ora 10:00.dle templates freefilm online


Categoria: Opinii

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama