UBB

Prima școală din România pentru copiii cu autism se deschide la Cluj-Napoca

Autor: mihaela.ursan din 2 aprilie 2013, Vizualizari: 1 369

Prima școală din România pentru copiii cu autism își va deschide porțile odată cu anul școlar următor, la Cluj-Napoca.

Asociația Autism Transilvania și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă din subordinea Consiliului Județean Cluj au încheiat un protocol de colaborare care prevede functionarea acestei structuri educaționale la sediul pe str. Gh. Marinescu nr. 86. Vor fi atât clase de nivel preșcolar, cât și pentru ciclul primar, iar numărul maxim de elevi dintr-o clasă va fi de 6 copii. Programul se va desfășura între orele 8 și 16 și va include activități educaționale și terapeutice adaptate copiilor care suferă de tulburări din spectrul autist. Pe lângă sălile de clasă, școala va avea și săli pentru consiliere, kinetoterapie, ergoterapie, logopedie, bucătărie educativă și spații de socializare și de relaxare.

„Pentru noi, deschiderea acestei școli reprezintă o mare realizare, deoarece le oferă o șansă în plus copiilor care nu sunt pregătiți pentru integrarea în școlile de masă. Până acum, aceștia nu aveau de ales decât să meargă la o școală specială alături de copii care suferă de alte tipuri de afecțiuni și unde procesul didactic nu putea fi adaptat pentru ei. La noua școală se vor aplica metode specifice de educare și recuperare a copiilor cu tulburări din spectrul autist, iar fiecare clasă va avea cel puțin un specialist în aceste metode, pe lângă cadrele didactice încadrate prin Inspectoratul Școlar”, a declarat Milena Prună, președintele Asociației Autism Transilvania.

„Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă va asigura încadrarea pentru personalul școlii, conform Legii Educatiei Nationale, precum și plata utilităților școlii. De asemenea, vom monitoriza organizarea și desfășurarea cursurilor școlare în conformitate cu metodologiile elaborate de ministerul Educației și ținând cont de metodele specifice folosite pentru acești copii. Ne bucurăm să putem încheia acest parteneriat, deoarece înseamnă creșterea calității vieții pentru copiii cu tulburări din spectrul autist”, sustine Vasilica Cismașu, directorul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă.

Pentru a marca 2 aprilie, drept Ziua Internatioanla a Autismului, copiii care fac terapie în cadrul Asociației Autism Transilvania, însoțiți de rude și prieteni, au impartit marti seara, între orele 20.00 și 21.00, materiale informative despre autism și baloane albastre în fața Cazinoului din Parcul Central, iar holul Cazinoului a găzduit o expoziție cu lucrări în albastru realizate de grădinițele și școlile partenere și activități pentru copii. Clădirea Cazinoului din Parcul Central a fost iluminată în albastru, cu sprijinul Energobit și al Primăriei Cluj-Napoca, iar participanții au lansat baloane albastre cu heliu. dle templates freefilm online


Categoria: Eveniment

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama