UBB

Un deceniu de la înscăunarea episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu

Autor: Claudiu.Padurean din 6 august 2012, Vizualizari: 1 505

Credincioșii ortodocși și greco-catolici serbează azi Schimbarea la Față. Este vorba de momentul în care Mântuitorul Isus Hristos și-a arătat divinitatea ucenicilor săi.
Pentru credincioșii greco-catolici din Cluj, sărbătoarea are o semnificație întreită. Pe lângă sensul general al sărbătorii de azi, pentru ei, data de 6 august este importantă și pentru că ea este hramul catedralei episcopale de pe Bulevardul Eroilor. Mai mult, azi se împlinesc 10 ani de la înscăunarea ca episcop eparhial a actualului ierarh al Eparhiei Unite de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu.

Înaltul ierarh provine dintr-o familie care păstrează valorile profunde ale Creștinismului. Sora sa este actuala maică Maria-Letiția, din Congregația Surorilor Maicii Domnului. El a devenit inginer în anul 1984, iar în anul 1986, actualul episcop a început studiile teologice în clandestinitate, sub îndrumarea părintelui Pantilimon Așteleanu.

În anul 1990, după căderea comunismului și recunoașterea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Florentin Crihălmeanu a fost înmatriculat în ultimul an de studiu la Institutul Teologic Universitar Greco-Catolic din Cluj-Napoca. El a absolvit în același ani studiile universitare clujene, apoi a fost hirotonit preot în Piața Libertății, actuala Piață a Unirii, de către episcopul George Guțiu, de pie memorie, care avea apoi să primească titlul de arhiepiscop ad personam, ca urmare a meritelor sale de mărturisitor al credinței în temnițele comuniste.

Florentin Crihălmeanu a plecat, apoi, până în anul 1994, la studii la Universitatea Pontificală Urbariană din Roma, unde a obținut bacalaureatul și licența în teologie, corespunzătoare studiilor de licență și de masterat în universitățile obișnuite. Din anul 1994, Florentin Crihălmeanu a devenit profesor la Institutul Teologic Universitar Greco-Catolic și apoi Vicar General al Eparhiei Române Unite de Cluj-Gherla.

În anul 1997, el a primit consacrarea episcopală din partea unui sfânt, Fericitul Papă Ioan-Paul al II-lea, în Vatican. PS Florentin Crihălmeanu a fost hirononit episcop titular de Sili și episcop auxiliar de Cluj-Gherla. În anul 2002, IPS George Guțiu a solicitat, din cauza bolii, retragerea de la cârma eparhiei. În data de 6 august 2002, PS Florentin Crihălmeanu a fost instalat ca episcop eparhial de Cluj-Gherla, de către actualul cardinal și arthiepiscop major Lucian Mureșan, pe atunci mitropolit al Blajului și arhiepiscop de Alba Iulia și Făgăraș, însoțit de Nunțiul Apostolic în România din acea perioadă, IPS Jean-Claude Perisset.

Din anul 2004, PS Florentin Crihălmeanu a devenit doctor în teologie la Universitatea Pontificală Urbariană. Iar din anul 2008, el a devenit membru al Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creștinilor, funcție în care a fost numit de către Papa Benedict al XVI-lea. dle templates freefilm online


Categoria: Spiritualitate

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama