UBB

Habemus Cardinal!

Autor: Claudiu.Padurean din 18 februarie 2012, Vizualizari: 1 961

Arhiepiscopul major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Preafericitul Lucian Mureșan, a fost creat cardinal de către Papa Benedict al XVI-lea. Ceremonia a avut loc azi, în bazilica Sfântul Petru din Vatican.
Eminența Sa, Preafericitul Lucian cardinal Mureșan, a primit purpura de prinț al Bisericii alături de alți 21 de prelați. El este cel de-al treilea cardinal român din istorie și, totodată, primul arhiepiscop major român din istorie care primește demnitatea de cardinal.

Primii doi cardinali români au fost Iuliu Hossu, episcopul de Cluj-Gherla, și Alexandru Todea, mitropolit al Blajului și arhiepiscop de Alba Iulia și Făgăraș. Primul este în curs de beatificare, la Congregația pentru Cauzele Sfinților de la Vatican, alături de ceilalți șase episcopi martiri ai Bisericii Române Unite cu Roma, iar cel de-al doilea este înmormânat în catedrala din Mica Romă, Blaj.

Eminența Sa, Preafericitul Lucian Mureșan, a devenit, din 2006, primul arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma. Titlul este echivalent celui de patriarh ortodox. Din anul 1994, de la retragerea cardinalului Alexandru Todea, el este și mitropolit al Blajului și arhiepiscop greco-catolic de Alba Iulia și Făgăraș.

Din anul 1990, Eminența Sa a devenit episcop al Maramureșului, eparhie pe care a condus-o și ca ordinarius substitutus în anii comunismului, după moartea episcopului mărturisitor Ioan Dragormir. Preafericitul Lucian Mureșan a fost hirotonit preot în cladestinitate, după ce, tot în clandestinitate, el și-a finalizat studiile teologice, în condițiile în care fusese exmatriculat din Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Alba Iulia.

Viața noului cardinal român seamănă cea a Papei Ioan-Paul II-lea. La fel ca și Fericitul Ioan-Paul al II-lea, Eminența Sa, Lucian cardinal Mureșan, a avut de înfruntat ostilitatea autorităților comuniste. De asemenea, la fel ca și primul papă polonez din istorie, Lucian Mureșan și-a desăvârșit studiile teologice în clandestinitate. Și tot ca fostul Suveran Pontif, ridicat la cinstea altarelor anul trecut, Preafericitul Lucian Mureșan a muncit într-o carieră de piatră, în timpul studenției clandestine.dle templates freefilm online


Categoria: Spiritualitate

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama