UBB


Ungaria este gata să înceapă negocieri necondiţionate cu FMI

Autor: Claudiu.Padurean din 8 ianuarie 2012, Vizualizari: 1 267

Ungaria este gata să înceapă negocieri necondiţionate cu Fondul monetar internaţional (FMI), a declarat, duminică, premierul conservator Viktor Orban agenţiei de presă maghiare MTI, citate de AFP, potrivit Agerpres.
”In ceea ce ne priveşte, nu există nicio condiţie prealabilă pentru deschiderea negocierilor cu FMI', a afirmat premierul într-un interviu acordat agenţiei de presă naţionale.

'Pe ordinea de zi pot fi trecute toate problemele pe care părţile le consideră importante', a adăugat şeful guvernului, citat de www.romanialibera.ro.

Viktor Orban face aceste declaraţii după o săptămână în care Ungaria a asistat la creşterea presiunii pieţelor financiare, pe fondul conflictului cu Uniunea Europeană şi FMI.

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a plasat pe 6 ianuarie datoria suverană a ţării în categoria speculativă, iar moneda locală, forintul, a atins cel mai scăzut nivel istoric faţă de euro pe 5 ianuarie, când un euro a echivalat cu 323 forinţi.

'Tamas Fellegi va avea mandatul să semneze un acord care-i va permite Ungariei să aplice un program elaborat împreună cu FMI', a precizat Viktor Orban. Fellegi, negociatorul maghiar cu UE şi FMI, se va întâlni miercuri, 11 ianuarie, la Washington, alături de un vice-preşedinte al băncii centrale ungare, cu directorul general al FMI, dna Christine Lagarde.

Orban a anunţat că Ungaria îşi va menţine deficitul public sub 3% din PIB şi că Parlamentul nu va adopta legi economice în timpul negocierilor cu FMI. Însă discuţiile cu FMI şi UE în privinţa unui eventual împrumut de 15-20 de miliarde de euro sunt în impas: dorinţa lui Viktor Orban de a reforma banca centrală, al cărui guvernator, Andras Simor, nu este deloc pe placul premierului, ameninţă, potrivit FMI, UE şi Banca centrală europeană (BCE), independenţa acestei instituţii.

În semn de protest, o primă vizită de explorare a unei misiuni a FMI şi a UE a fost întreruptă la mijlocul lunii decembrie, iar un nou contact, neoficial, este prevăzut pe 11 ianuarie. 'Chestiunea maghiară' va fi analizată de comisarii europeni în aceeaşi zi.

În 2008, Ungaria a fost salvată de la faliment datorită unui credit de 20 de miliarde de euro de la UE, FMI şi Banca mondială (BM).dle templates freefilm online
Sursa: http://www.romanialibera.ro/actualitate/europa/ungaria-este-gata-sa-inceapa-negocieri-neconditionate-cu-fmi-249605.html" target=_blank rel="nofollow">http://www.romanialibera.ro/actualitate/europa/ungaria-este-gata-sa-inceapa-negocieri-neconditionate-cu-fmi-249605.html

Categoria: International

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama