UBB

Grecii construiesc cea mai mare fabrică de lactate din România

Autor: Ioan.Ciorca din 2 iulie 2011, Vizualizari: 2 718

Grecii construiesc cea mai mare fabrică de lactate din România
Producătorul elen de lactate Olympus a investit 55 de milioane de euro într-o fabrică de lactate în zona Braşovului.
Compania elenă a finalizat lucrările la noua sa fabrica de la Halchiu, Braşov, astfel că în următoarele luni va începe producţia propriu-zisă pentru toată gama de lactate comercializate sub brandul Oly. Momentan, la Braşov se fabrică doar iaurtul Oly, urmând ca peste câteva luni să fie operaţională şi linia de lapte UHT şi de cosum precum şi cea de brânzeturi. Marca este prezentă în magazinele româneşti încă din 2007, când produsele erau importate din Grecia.
Investiţia greenfield a grecilor, care a demarat în 2009, se cifrează la aproximativ 55 de milioane de euro. Noua fabrică de la Halchiu se întinde pe o suprafaţă de 25.000 de metri pătraţi, fiind astfel, potrivit producătorului, cea mai mare unitate de producţie de lactate din România.” Am ales România datorită poziţiei geografice, fiind o poartă de acces pentru Europa de Est. De asemenea, după 12 ani de experienţă pe această piaţă, am ajuns să cunoaştem foarte bine obiceiurile locale şi suntem convinşi că putem obţine lapte de cea mai bună calitate aici”, a declarat Dimitrios Sarantis, preşedintele grupului Olympus.
Fabrica, construită pentru a deservi atât piaţa românească cât mai ales pe cea a UE şi a SUA, are o capacitate de recepţie a laptelui de până la 40.000 de litri pe oră, având trei linii de producţie: iaurt-120 de tone pe zi, telemea – 100 tone pe zi şi lapte-PET:16.000 de litri pe oră şi ambalat -10.500 de litri pe oră. Unitatea va produce însă la capacitate maximă de abia peste trei ani, când exportul va ajunge la 60% din producţia totală.
La Halchiu lucrează acum 60 de persoane, numărul acestora urmând să crească odată cu producţia, până la cel mult 120 de angajaţi. Acelaşi trend se va menţine şi în ceea ce priveşte parteneriatele cu producătorii locaţi. Pentru că materia primă folosită de Olympus provine exclusiv de producătorii români, compania are deja parteneriate cu 500 de fermieri.
Unitatea din Braşov este a doua fabrică a grecilor de la Olympus. Aceştia au cumpărat în 1999 o unitate de procesare a laptelui la Baraolt, Covasna, pe care o foloseau pentru producerea de materie primă pentru caşcaval. Fabrica s-a închis între timp, astfel că, acum singura unitate a Olympus din România este cea de la Halchiu. Totodată, compania deţine 23% din acţiunile Prodlacta Braşov. În perioada 1999-2011, investiţiile totale ale companiei în România se cifrează la 70 de milioane de euro.
Olympus deţine 5 unităţi de producţie amplasate în Grecia, România şi Bulgaria şi derulează operaţiuni în 34 de ţări, inclusiv în SUA. Anul trecut, a raportat venituri totale de 216 milioane de euro. Pentru 2011, compania estimează că afacerilor pe plan local vor ajunge la 24-25 de milioane de euro iar pentru 2012 se aşteaptă la 30 de milioane de euro. Totodată, după ce fabrica din România va produce la capacitate maximă, compania mizează pe faptul că afacerile sale vor creşte cu 15 milioane de euro anual.
dle templates freefilm online
Sursa: money.ro

Categoria: Economie

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama