Pagina de istorie: Povestea românului care a sculptat capul statuii lui Isus din Rio de Janeiro

Autor: bianca.padurean din 12 octombrie 2018, Vizualizari: 267

Pagina de istorie: Povestea românului care a sculptat capul statuii lui Isus din Rio de JaneiroAcum exact 87 de ani, la Rio de Janeiro era sfinţită faimoasa statuie gigantică a lui Isus Cristos. Puţini ştiu, însă, că cel care a realizat capul statuii a fost un scultptor român. 


Monumentul Cristo Redentor, Cristos Mântuitorul, din Brazilia, de pe muntele Corcovado, a fost planificat să fie ridicat cu ocazia aniversării a 100 de ani de la declararea independenţei Braziliei. Schiţele proiectului au fost întocmite de inginerul Heitor Silva Costa. Monumentul de mari dimesiuni este opera sculptorului francez Paul Landowski.

 

Din motive financiare, numai după zece ani a început construcţia lui. Însă, cu sprijinul Franţei şi Vaticanului, autorităţile braziliene au reuşit realizarea proiectului şi sfinţirea statuii la data de 12 octombrie 1931.

 

Monumentul, reprezentativ pentru Art Deco, are o înălţime de 30 metri, lăţimea la nivelul braţelor 28 metri şi o greutate de 635 tone. În soclu se află o capelă unde pot intra 150 de persoane. Materialul de construcţie este compus din beton armat, acoperit cu un strat de mozaic. Monumentul este folosit de biserica catolică la diferite aniversări ca loc de pelerinaj.

 

Dar cum a ajuns un român să lucreze la grandiosul monument, ridicat tocmai în Brazilia? Devenind celebru în Franţa ca portretist, sculptorul român Gheorghe Leonida a fost inclus de către Paul Landowski în echipa care a început să lucreze la statuia gigantică de la Rio de Janeiro în 1922. El a fost însărcinat să realizeze capul statuii Mântuitorului.

 

Gheorghe Leonida (foto) era originar din Galaţi. Provenea dintr-o familie influentă din clasa de mijloc. A fost penultimul dintre cei 11 copii ai familiei. Când tatăl său, un ofiţer de carieră, a fost nevoit să părăsească oraşul, Gheorghe l-a urmat la Bucureşti, unde a absolvit liceul apoi a continuat studiile la departamentul de sculptură a Conservatorului de Arte Frumoase.

 

A debutat în 1915, la un salon naţional. După ce a luptat în Primul Război Mondial, Gheorghe Leonida şi-a continuat studiile de artă în Italia, timp de trei ani. În decursul activităţii sale a primit premii la Roma (pentru lucrarea Reveil) şi Paris (pentru lucrarea Le Diable).

dle templates freefilm online


Categoria: Reportaj

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama