Mihai Busuioc, stăpânul conturilor. Curtea de Conturi, între politizare şi nevoia de reformare

Autor: Claudiu.Padurean din 12 octombrie 2017, Vizualizari: 1 887

Mihai Busuioc, stăpânul conturilor. Curtea de Conturi, între politizare şi nevoia de reformareNoua conducere a Curţii de Conturi a fost votată  miercuri de către plenul reunit al Parlamentului. Mihai Busuioc, secretarul general al Guvernului şi fost secretar general adjunct al Ministerului Dezvoltării (în perioada în ministru era Liviu Dragnea)  este noul preşedinte al instituţiei. Mihai Busuioc îl înlocuieşte la conducere pe Nicolae Văcăroiu. Opoziţia a reacţionat dur şi acuză politizarea excesivă, potrivit RFI România


Vicepreşedintele PNL Florin Cîţu susţine că Busioc este un apropiat al liderului PSD Liviu Dragnea. ”Dragnea înscrie Curtea de Conturi în PSD. Dragnea nu se mai ascunde şi nu mai are rabdare. PSD şi Dragnea nici măcar nu mai vor să păstreze aparenţele unei democraţii în România. (...) PSD are două obiective:1. Să poata fura în linişte şi să nu răspunda penal. Aici Curtea de Conturi şi CCR au cel mai mare rol. 2. Să strivească orice urmă de opoziţie politică, a societăţii civile şi a sectorului privat. Aici ASF, BNR, şi Consiliul Concurenţei, ANAF sunt institutiile pe care PSD le va arunca asupra celor care se opun dictaturii PSD-iste”, a transmis Florin Câţu. 

 

Critici dure au venit şi de la USR. ”Printre cei selectaţi (in conducerea Curţii de Conturi) îl avem pe domnul Tunaru, fost vicepreşedinte ANAF şi, mai ales, fost consilier al lui Liviu Dragnea la Consiliu Judeţean Teleorman. Cât de independentă credeţi că va fi Curtea de Conturi atunci când verifică primăriile PSD?” , a transmis deputatul USR Claudiu Năsui.

 

Curtea de Conturi era oricum politizată, afirmă la RFI Adrian Moraru, de la Institutul pentru Politici Publice. Mai grav este însă faptul că o asemenea insituţie-cheie nu-şi îndeplineşte rolul, explică Adrian Moraru: “Curtea de Conturi ar trebui să fie prima insituţie din România care ar trebui să ofere cele mai multe denunţuri către DNA. Ei sunt cei care merg în control şi verifică documentele contabile ale instituţiilor publice, indiferent că sunt din plan central sau local. Ei pot să vadă din documente modul în care s-au irosit banii publici din România. şi tot ce însemană abuz în serviciu în principiu. Dar şi eventuale suspiciuni de fraudă. (...) Toate aceste sesizări ar trebui să vină de la Curtea de Conturi. Şi ele, din păcate, nu vin nici măcar în ziua de astăzi”, a spus Adrian Moraru.

 

Propulsarea lui Mihai Busuioc  la şefia Curţii de Conturi poate crea un conflict de interese, atrage atenţia, la RFI, Otilia Nuţu, de la ExpertForum. Otilia Nuţu susţine că ar exista o tendinţă generală de poltizare a instituţiilor–cheie, cu efecte extrem de periculoase. 

 

Citiţi mai mult AICI

dle templates freefilm online


Categoria: Politica

Ati intrat ca userul nelogat. Va rugam sa intrat in cont-ul d-voastra.
Va recomandam sa va inregistrati daca nu aveti cont.


Reclama

Reclama